כולנו חווים פגיעות בנשימה מפעם לפעם – בין אם זה בליעת מים בבריכה שחודרים את קנה הנשימה וחוסמים אותו לכמה שניות, אוכל שמתערבב עם אוויר וגורם למחנק קצר ואפילו מכה חזקה לאזור קנה הנשימה או לריאות – כזו המוציאה את כל האוויר.
מעבר לזה, חלקנו יאלצו לחוות מחלות נשימתיות באופן כרוני ולהתמודד איתן, כך שחשוב שתהיה להם דרך למדוד את רמות החמצן בדמם מתי שצריך. אז מה זה מד סטורציה ואיך משתמשים בו?
איך נשימה עובדת ומה חשיבותה?
תהליך הנשימה הוא תהליך קבוע שכל אדם חי על פני כדור הארץ מבצע באופן קבוע. תהליך הנשימה כולל 2 חלקים – שאיפה ונשיפה. בזמן השאיפה, אוויר מחוץ לריאות נכנס אליהן דרך הפרשי לחץ בין הריאות לחוץ, ודרך נאדיות הריאה החמצן שבאוויר עובר אל תאי הדם האדומים.
איתם החמצן מגיע לתאים השונים ועוזר בקיום פעולת הנשימה התאית – פעולה חשובה והכרחית לקיום תהליכי החיים, היוצרת אנרגיה שעליה מערכת החיים פועלת. לאחר מכן בתהליך הנשיפה פחמן דו חמצני – תוצר לוואי רעיל לתא של הנשימה התאית – יוצא מהתאים אל זרם הדם, שממנו עובר אל נאדיות הריאה ואל מחוץ לגוף.
פגיעות בדרכי הנשימה
ישנן המון בעיות שונות שעלולות להיווצר בדרכי הנשימה. אלה הזמניות והמקריות המתרחשות מסכנות את האדם באופן זמני, וכל עוד לא היה במחסור חמצן חמור לתקופת זמן ארוכה מדי (כמה דקות) סביר שלא יווצר נזק משמעותי או מסוכן יתר על המידה לגוף.
הסכנה היא בפגיעה מתמשכת של מערכת הנשימה שמובילה לאט לאט לאיבוד חמצן, חסור יכולת לספק מספיק חמצן לרקמות ומוות של תאים בעקבות כך. רק אנשים עם סטורציה תקינה לא צריכים לחשוש ממצב זה – חולים במחלות נשימה צריכים לבדוק את רמות החמצן בדמם באופן קבוע שכן הסיכויים הם שהן לא תקינות.
כיצד מודדים רמת סטורציה?
יש כמה דרכים לבדוק את רמת הסטורציה של אדם, אך בשנים האחרונות עם התפתחות המכשור הטכנולוגי נוצרה דרך פשוטה במיוחד – מכשיר אותו שמים על האצבע, כזה הפועל אפילו על סוללות ולא דורש חיבור לחשמל, וללא דקירת האצבע, כאב, פגיעה קטנה כלשהי – המכשיר יודע לזהות את רמות החמצן של האדם אליו מחובר, זאת יחד עם מהירות הדופק שלו.
כך ניתן לדעת גם מהו מצב החמצן בדמו והאם דורש סיוע רפואי, וגם בדיקה של הדופק להבנה של האם בעקבות מחסור בחמצן הוא דופק במהירות. המכשיר הזה קל לשימוש גם בבית ויעיל מאוד לחולים במחלות נשימה כרוניות שדורשים מדידות קבועות של רמות החמצן בדמם.
לסיכום…
מדידת סטורציה היא לא מדידה קשה במיוחד, אבל כן הכרחית מאוד. כל אחד יכול לרכוש לעצמו מד סטורציה נוח, קל לשימוש ומאוד הכרחי שבקלות וללא כאב מספק מידע עדכני על רמות החמצן בדם המטופל ומהירות הדופק שלו – ובכך יכול לעזור במניעה של רמות חמצן נמוכות מדי וסכנה לחיי החולה.